RSS

Windows marktleider netbooks met 96%

Geplaatst op vrijdag, 10 april, 2009 - door

Microsoft

Gisteravond laat bereikte ons het nieuws dat Windows ook in het eerste kwartaal van 2009 gewoon marktleider blijft als het gaat om netbooks (lees mini-laptops). Met een marktaandeel van maar liefst 96% bedraagt is er bijna geen enkele netbook die op bijvoorbeeld Linux of GoogleOS draait.

Vooral Linux laat dus een grote steek vallen aangezien analisten een tweetal jaar geleden, bij de introductie van netbooks, verwachtten dat Linux hét besturingssysteem ervoor zou worden. Grootste detail hierbij was natuurlijk dat Linux volledig gratis en open source (min of meer) is.

Vooral Windows XP Home edition heeft een gigantisch marktaandeel in de netbooksector. Zo’n 9 op de 10 netbooks heeft namelijk dit besturingssysteem geïnstalleerd. Het voordeel van Windows XP is natuurlijk dat het een fijn systeem is om in te werken en dat het, ondanks dat het aantal een flink aantal jaar meegaat, nog steeds soepel werkt; zeker met een netbook!

Te verwachten is dat dit jaar steeds meer netbooks een ander besturingssysteem mee gaan krijgen; of in ieder geval een door de fabrikant aangepaste versie van bijvoorbeeld Windows. Nog belangrijker is dat aan het eind van het jaar ongeveer 30% van alle netbooks die dan over de toonbank zullen gaan, worden geleverd met het nieuwe Windows 7.

Android, Besturingssysteem, Google, GoogleOS, Linux, Linux OS, Marktleider, Mini laptop, Mini-laptops, Netbook, Open source OS, Windows 7, Windows XP Home edition

Reageer: