RSS

10-inch standaardmaat voor netbooks

Geplaatst op zaterdag, 11 april, 2009 - door

Overige

10-inch-laptop-mini-notebook-netbookWe zien ze steeds meer; Netbooks! Deze mini-laptops zijn natuurlijk lekker mobiel en blijven nog steeds flink aan terrein winnen. Tijd dus dat er universele regels worden opgesteld voor deze apparaatjes. Denk bij regels bijvoorbeeld aan schermgrootte en natuurlijk het energieverbruik. Vanaf vandaag is de “eerste regel” van kracht.

Natuurlijk is geen enkele fabrikant zich verplicht te houden aan deze regel; maar het is wel de standaard die consumenten gewend zijn. Zo is nu door vele analisten vastgesteld dat mini-notebooks (lees netbooks) een standaardmaat krijgen van 10-inch. Op dit moment heeft deze grootte namelijk een marktaandeel van meer bijna 60%.

Op dit moment worden er ongeveer 30 miljoen netbooks per jaar geproduceerd. We zagen twee jaar terug, bij de introductie van de netbooks, vooral veel mini-laptops van acht of negen inch. Toen bleek dat dit formaat eigenlijk net te klein is, is er dus gekozen voor een tien inch formaat laptop.

Het voordeel van deze nieuwe “regel” is dat netbooks van 10-inch flink in prijs zullen dalen. Veel software zal geoptimaliseerd worden naar het 1.024×600 formaat en dus ook lekkerder werken. Het is natuurlijk ook logisch als er meer van iets wordt geproduceerd het simpelweg goedkoper wordt. Een laatste feitje volgens de analistengroep; 7-inch netbooks die vorig jaar nog 25% van de totale verkoop bedroeg, zal dit jaar slinken naar nog geen 5%.

Mini laptop, Mini-computer, Netbook, Netbooks, Nieuws, Regel, Regels, Standaard, Tien inch

Reageer: