RSS

Exclusief! Asus EEE PC 1008HA Review

Geplaatst op donderdag, 7 mei, 2009 - door

Asus

1008ha_frontDaar is ie dan! De nieuwe en langverwachte Asus EEE PC 1008HA netbook. We ontvingen zojuist een prachtig proefexemplaar van Asustek; een week eerder als verwacht! Hiermee zijn we exclusief in Nederland met de allereerste review van dit prachtige nieuwe mini-laptopje. Met de exacte looks van een Apple en de specificaties van een doorsnee Windows XP laptop moet dit zeker – net als de oude EEE PC – een topmodel worden.

Met een dikte van slechts 27 millimeter mag deze EEE telg met recht een ultraportable netbook genoemd worden. Mede hierdoor, en natuurlijk ook door het kleine maar ‘o’ zo fijne 10-inch scherm, weegt de 1008HA net iets meer dan 1kg.  Maar toen gingen we verder kijken en natuurlijk ook testen…

Het valt dan direct op dat het 10-inch scherm totaal niet vernieuwend is en helaas ook geen LED-schem is. Dit is toch wel een gemiste kans waardoor de accuduur nog “beperkt” is tot een schamele 382 minuten. Bijna 7 uur dus en daarmee vergelijkbaar met bijvoorbeeld de Samsung NC-10. Het scherm biedt een resolutie van 1024×600 pixels en is ook daarmee niet uniek in zijn klasse. Op dit punt laat de nieuwe netbook van Asus dus een hoop steken vallen. Overigens toch nog één lichtpuntje: Het scherm heeft een nieuw soort coating op de TFT meegekregen waardoor zelfs werken in stralend zonlicht gegarandeerd wordt. Deze bewering kunnen wijzelf niet bevestigen; een lamp vervaagt het scherm al, maar toch scheelt de coating wel.

Het design lijkt precies op die van een Apple Mac en is daarmee erg tijdloos en stijlvol te noemen. Ook de binnenkant van de 1008HA EEE PC is een pareltje ten opzichte van andere mini-laptops. Opvallend detail is dat Asus bijna elke poort heeft “afgedekt” met een plastic kapje. Hierdoor oogt de netbook nog mooier en stijlvoller; ook het Apple effect neemt hierdoor toe.

1008ha_main_keys

Een ander leuk pluspuntje van de 1008HA van Asus is dat naast de ruime 160GB harde schijf ook nog een 10GB schijfje ingebouwd is voor de meest belangrijke gegevens. Dit schijfje is nog sterker en beter beveiligd dan de andere en is daarmee een ideaal back-up systeem voor administraties en belangrijke documenten.

Met een Intel Atom 1.66GHz processor die gecombineerd is met een intern geheugen van een zeer matige 1GB is ook hiermee de Asus EEE PC 1008HA ging uitschieter onder de luxure netbooks. De term luxe kunnen we dus eigenlijk niet hanteren; allround is misschien een beter alternatief.

1008ha_best_0

Wel moet nog gezegd worden dat de mini-laptop erg prettig werkt en ook multi-tasking met programma’s uit het office pakket, media player en internet vormen géén enkel probleem; dit hebben we zeker wel eens anders gezien! Verder is de 1008HA toch wel erg basic en inwendig totaal niet innovatief. Prettig werken voor mobiele applicaties en voor onderweg, verder niets bijzonders.

Met een prijs van rond de 400 euro sluiten we deze exclusieve review af met een neergeheven hoofd. Het “topmodel” van de populaire EEE serie valt ons ontzettend tegen. We hadden toch wel wat spectaculairders verwacht van Asus.

Acer Aspire One, Asus Eee Pc, Asus pc eee 1000, EEE 1008, Intel atom processor, Lange accuduur, Luxe netbook, Preview, Review, Samsung nc-10, Studenten laptop, TFT coating, TFT scherm, Ultraportable, Witte netbook

1 reacties op dit bericht

  1. Frank zegt:

    Belangrijk om te vermelden is dat bij deze netbook de batterij ingebouwd en dus niet verwisselbaar is. Dat kan een probleem zijn als dus na enige tijd (hoe lang weten we niet) de batterij zwakker wordt.

Reageer: