RSS

Nieuwe Linux voor netbooks: Moblin 2.0

Geplaatst op zaterdag, 23 mei, 2009 - door

Overige

moblin20Met de alsmaar groeiende markt van netbooks werd het voor Linux hoog tijd om met een nieuw besturingssysteem te komen. Echter ontbrak het aan connecties met chipmakers als Intel waardoor het systeem nooit geoptimaliseerd kon worden naar de “toekomstige” standaarden. Goed nieuws, vanaf nu komt daar verandering in.

Het is namelijk zo dat op het moment spreekwoordelijk “9 van de 10” netbooks die verkocht worden zijn uitgerust met een Intel Atom processor. De Atom is zuinig, stil en nog mooier, hij is snel. De vorige Moblin versie van Linux (1.0 dus) werkte totaal niet goed samen met de Intel Atom processor en dus moest er wat veranderen.

Na diepgaande gesprekken tussen beide partijen is besloten om een nieuwe versie van Linux Moblon uit te rusten met prachtige technieken waardoor het perfect kan functioneren op een Atom. Moblin 2.0 zal volledig gestript worden zodat alleen de noodzakelijke functies standaard blijven. Hierdoor zullen netbooks die zijn uitgerust met het nieuwe Moblin zeer snel kunnen werken en een heuse concurrent van Windows mini-laptops kunnen worden.

Onze mening is misschien wat vernederen voor Intel maar lijkt toch te kloppen. Het is namelijk zo dat wij van mening zijn dat Intel met dergelijke afspraken (wederom) een monopolie positie wil bereiken. AMD en ARM processoren zijn namelijk in opkomst en zijn nog goedkoper als de Intel variant. Het lijkt erop dat Intel deze fabrikanten op deze manier wilt wegspelen. We houden het scherp in de gaten, maar een boete van de EU over een aantal jaar is bij deze alvast opgelegd.

Overigens zal de nieuwe versie van Linux Moblin 2.0 er prachtig uitzien en zich zeker kunnen meten met het nieuwe Windows 7. Verder is beloofd dat Mobilon veel programma’s ondersteunt die je tot nog toe alleen in Windows kon draaien; spannend!

AMD processor, ARM processor, Besturingssysteem, Boete EU, Intel Atom, Linux Moblin 2.0, Linux OS, Linux voor netbooks, Mini laptop, Mobilon OS, Moblon OS, Prijsafspraken, Processor

Reageer: