RSS

Samsung NC20 review

Geplaatst op maandag, 15 juni, 2009 - door

Samsung

Samsung-nc20Vorige week was de NC10 van Samsung nog de kooptip; vandaag staat het “grotere” broertje – de Samsung NC20 – in de spotlight. Zojuist ontvingen we een testmodel van deze laptop/netbook, tijd om te testen dus. De NC20 is een 12.1-inch ultraportable laptop die qua specificaties veel weg heeft van een netbook. De hoofdvraag bij deze review is dan ook; Een uit de kluiten gewassen netbook of een energiezuinige laptop?

Netbooks, helemaal hot en hip. De tijd van de EEE PC lijkt echter voorbij en daarom komt Samsung nu zelfs met een 12.1-inch – naar eigen zeggen – netbook. De NC20 is de NC10, maar dan groter. Specificaties zijn relatief simpel; Een 160GB harde schijf, 1GB intern geheugen en een 1.3 VIA Nano GHz processor.

Met een resolutie van 1280×800 pixels oogt de Windows XP omgeving erg rustig en overzichtelijk maar is het scherm om écht lekker te computeren net te klein. Ook de ingebouwde speakers van slechts 1,5 Watt zijn niet echt geschikt voor het afspelen van muziek, laat staan de standaard Windows geluiden. De extra’s zijn echter wel top; 1.3 megapixel webcam, 3-in-1 kaartlezer (SD, SDHC en MMC) en zelfs een ingebouwde microfoon.

Het testen van de netbook verloopt erg soepel, toch werkt de Samsung NC10 net wat fijner. Ook lijkt de kleinere variant sneller te zijn. De accuduur is met ongeveer 6 uur werktijd perfect te noemen. Hiermee lijkt de NC20 de perfecte netbook (lees mini-laptop) voor de zakelijke gebruiker die niet genoeg heeft aan een 10-inch scherm.

Eindcijfer: 8 van de 10, de Samsung NC20 netbook werkt lekker maar heeft één redelijk groot nadeel: De prijs. Het apparaatje kost namelijk om en nabij de 500 euro. Vergelijk dit met de snellere en kleinere NC10 (€ 350,-) en de conclusie is wat ons betreft snel getrokken. Antwoord op de hoofdvraag ten slotte: De Samsung NC20 is een uit de kluiten gewassen netbook; zelfde functies en specificaties maar dan met een wat groter schermoppervlak.

Energiezuinig, Ingebouwde microfoon, Kaartlezer, Lange accuduur, Mini laptop, MMC, Nc10, Nc20, Samsung mini-laptop, Samsung nc20, Samsung netbook, SD, SDHC, VIA Nano, Zwart

5 reacties op dit bericht

 1. Sante Brun zegt:

  Nu we het toch over de NC10 hebben: ik heb een probleem dat andere gebruikers die ik ken ook zeggen te hebben. Als ik in Messenger een videochat begin, loopt dat niet goed af. Ik heb uitstekend beeld, en de chatpartner hoort mij luid en duidelijk, maar het geluid dat ik binnen krijg is onbruikbaar, het is een soort geratel waarin je wel hoort dat iemand iets zegt, maar ik versta er niets van. Ik heb het nog niet met Skype geprobeerd, waarmee je eventueel Messenger als oorzaak kunt uitsluiten. Aan de provider ligt het in ieder geval niet, want ik heb het probleem overal, zowel thuis als bijvoorbeeld op twintig campings in Frankrijk, Spanje en Portugal. Weet iemand iets?

 2. Bheijns zegt:

  Ik moet eerlijk zeggen dat ik het probleem zelf niet heb. Maar naar mijn idee kan het twee oorzaken hebben:

  * Driver van de ingebouwde webcam (updaten?)
  * Versie van Messenger (updaten?/Downgraden?)

  Probeer eens wat en installeer anders eens een geheel andere versie van messenger; ik weet zeker dat het lukt. Anders een belletje plegen naar Samsung.

 3. freacky zegt:

  Quote: Een 80GB harde schijf, 1GB intern geheugen en een 1.3 VIA Nano GHz processor. In tegenstelling tot de NC10 netbook is de NC20 slechts verkrijgbaar in één kleur; Zwart.

  Is 160 GB geen 80 GB, en is ook in het wit leverbaar.. Beetje slordig.

  Qua netboot een mooi apparaat

 4. Rick zegt:

  Freacky, bedankt voor de correctie. Ik heb het aangepast.

 5. Mammoth zegt:

  Wanneer komt de nieuwe kooptip? Ben op dit moment op zoek naar een goede laptop van +/- € 500,-

Reageer: