RSS

Dell boos om term Netbook

Geplaatst op zaterdag, 21 februari, 2009 - door

Dell

psion_s5mxZo’n 10 jaar geleden kon niemand het zich voorstellen dat er ooit laptops zouden zijn in het 10-inch formaat. Belachelijk, zo klein dat je er niets op kan zien en te onhandig met typen, waren toen de gebruikelijke argumenten. Echter zette Psion toch de stap en doopte haar eerste kleine notebook om tot een Netbook. Voor alle duidelijkheid; dit was eind jaren ’90. De term werd officieel gelicenseerd en vastgesteld als een handelsmerk.

Met de opkomst van verschillende mini laptops moest er een internationale term worden bedacht om deze apparaatjes te kenmerken. De term Netbook was al geregistreerd en leek wel een goede term. Al snel namen alle grote merken de term over. HP, Asus, Dell en vele anderen merken gingen de term gebruiken zodat het voor de consument duidelijk was waar het om ging. En op zich is dat natuurlijk niet eens zo’n slecht idee. Echter pakte het anders uit.

De naam Netbook was al geregistreerd door Psion  en pikte al deze allure niet. Psion liet haar bedrijfsjurist een brief sturen naar alle fabrikanten die haar merknaam gebruikten. In deze brief werd verzocht de term niet meer te gebruiken en indien dit niet het geval was er een schadeclaim zou komen. Dell ontving de brief onlangs en reageert zeer verontwaardigd. “Waar slaat het op dat deze commotie pas nu ontstaat? We gebruiken de term al sinds 2005!”, reageerde de CEO van Dell boos.

Mini laptop, Netbook, Psion

0 reacties op dit bericht

1 link naar dit bericht

  1. Laptop-Info.nl / De strijd tegen de netbook-term (2) zegt:

    […] deze maand meldden we op deze site al dat er een ware strijd is ontgonnen rond de term “netbook”. Inmiddels hebben vele bedrijven zoals Acer en Dell […]

Reageer: