RSS

Nvidia’s nieuwe laptop videokaart

Geplaatst op zaterdag, 7 maart, 2009 - door

Overige

nvidia_logoNatuurlijk was ook Nvidia van de partij op de CeBIT 2009 in Duitsland. Het bedrijf presenteerde vandaag wel iets heel bijzonders; haar nieuwe laptopchip! De nieuwe GeForce GTX 280M zou volgens de verhalen wel 50% meer performance bieden en is daarnaast ook nog eens energiezuiniger; handig voor je accutijdsduur!

Nvidia claimt met de nieuwe kaart/chip op dit moment de allersnelste en beste voor laptops te hebben ontwikkeld. In de GPU zitten 128 cores and die leveren maar liefst 562 gigaflops; erg veel is dat. Opmerkelijk is dat de chip is ontworpen aan de hand van een 55-nanometer proces, terwijl de huidige chips werken op een 65nm proces; een verkleining van meer dan 10% dus! Daarnaast is er een handige techniek aan de kaart toegevoegd; SLI. SLI staat voor Scalable Link Interface en dat betekent zoveel als dat je meerdere grafische kaarten kan laten werken.

Mede door deze verkleining moet dus het energieverbruik omlaag gaan. Te verwachten valt dan ook dat netbooks of mini-laptops over een jaar of twee allemaal uitgerust zullen zijn met deze nieuwe videokaart. Stel je eens voor dat je met ’n netbook, die maar liefst een accutijdsduur heeft van 5 uur, waar je ook bent een flinke 3d-shooter kunt spelen of je homevideo’s kunt bewerken. De exacte releasedatum is nog niet bekend gemaakt; de kaarten gaan vanaf nu in de productie. Wij verwachten dat je over 2 jaar niet meer zonder deze techniek kan!

CeBIT 2009, Duitsland, Geforce, Gigaflop, GPU, Hanover, Nvidia, PC, PhysX, Scalable link interface, SLI, Videokaart

Reageer: