RSS

Mac gebruikers duur uit

Geplaatst op zondag, 8 maart, 2009 - door

Apple

macbook_pro_15Vele jaren waren alle computer analisten het al over eens; Mac gebruikers betalen veel meer geld voor dezelfde computer die op een ander besturingssysteem zou draaien. Echter kwamen de prijzen van Mac computers in de buurt van die van “gebruikelijke” computers. Mede doordat de valuta naar euro’s veranderde leek het verschil voor het gezicht veel kleiner.

Echter heeft een onderzoek van analisten inmiddels aangetoond dat we anno 2009 Apple nog steeds teveel betalen voor hardware. Niet Mac computers met dezelfde specificaties als een Mac computer zijn gemiddeld 60% goedkoper. Maar waar zit hem dat verschil in? Natuurlijk is het een stukje merkenrecht waarvoor je betaald. Daarnaast worden Apple’s gewoon minder verkocht en is de groskorting dus lager als bij “ordinaire” hardware. Daarnaast wil het oog ook wat; denk je dat de designers van Apple niets kosten?

Volgens de Amerikaanse dollar is de hardware die normaliter 1 dollar kost, in een Mac dus 1,60 dollar. Een flink verschil is het dus wel! Zo groot dat wij ons afvragen of Apple niet te ver gaat hiermee. Een telefoontje met Apple zelf had weinig zin; na 20 minuten in de wachtstand te hebben gestaan werd de verbinding verbroken; geen commentaar dus. In het onderzoek is trouwens ook naar kwaliteit gekeken; en daar kwam uit dat Apple 20% meer kwaliteit biedt dan een andere fabrikant. Maar goed, met een prijsverschil van maar liefst 60% mag dat ook wel! Wij zeggen; Boycotten!

Mac, OS X

11 reacties op dit bericht

 1. gdb zegt:

  Een kleine rekenles. Dit is de regel van 3.

  100 / 160 = 0,625.

  Het is dus 38,5 % ipv 60 %, dat scheelt al een pak, toch.
  Werk gerust op niet Apple hardware en software, je hebt de keuze.

 2. Bheijns zegt:

  In het onderzoek is bovenstaande berekening reeds toegepast; het verschil is dus in werkelijkheid écht 60%.

 3. pablo zegt:

  Ja maar een werken op een mac scheelt wel veel tijd dus als je door gaat rekenen is het waarschijnlijk goedkoper maar dat zien de meeste mensen niet.

 4. Bheijns zegt:

  Persoonlijk vind ik de Windows omgeving minstens net zo snel werken. Ik moet wel zeggen dat de vormgeving van Macs erg top is; maarja, een Windows computer kun je zo mooi maken als je zelf wilt. Misschien een leuk idee voor een testje in de toekomst: Een aantal opdrachten uitzetten die 5 mensen in de Windows omgeving uitvoeren en respectievelijk 5 mensen in de Mac omgeving. Het resultaat kan best verassend zijn.

 5. David zegt:

  Waarom wordt Linux in deze altijd vergeten. Gratis software, tegenwoordig even gebruiksvriendelijk als Mac OS X die zowel op een PC als een Mac draait.

  Voor een laptop met Ubuntu 9 betaal je enorm veel minder dan een MacBook en je hebt evenveel kwaliteit in handen.

  Daarom dat Mac mij nooit zal overtuigen.

 6. Bheijns zegt:

  Aangezien Linux gewoon nog steeds, en misschien wel helaas, niet door veel mensen wordt gebruikt. Er zijn veel programma’s die niet werken onder Linux. Ook al zijn er alternatieven zolang je op een andere werkplek altijd Windows of Mac zult aantreffen is het natuurlijk nooit handig werken.

  Ik ben het verder helemaal met je eens dat Linux laptops en computers veel goedkoper zijn als Mac’s of Windows’ maar je “werkruimte” wordt wel wat kleiner. En daarom wordt Linux veelal in de “doofpot” gestopt. Daarnaast vragen wij ons hier af of een wereldwijd veelvuldig gebruikte versie van Linux ook goedkoop zal blijven. Vergeet niet dat er dan ook veel personeel nodig is voor de research en distributie. Wie weet wat de toekomst ons met Linux en misschien wel GoogleOS of Android ons zal brengen.

 7. Blender zegt:

  Heb die meerprijs er graag voor over.
  OSX is zoveel beter vormgegegevn dan windows.
  Linux voor de server OSX op de desktop.
  Apple maakt hele berouwbare stille machines en niet
  van die gare plastic herrie bakken.

 8. Frank zegt:

  Bullshit! Nu een paar maand een imac en de windows pc wordt niet meer gebruikt, nog niet 1 keer vastgelopen of andere ongein, wat ook vaak vergeten wordt is dat een mac met een heel goed beeldscherm komt, koop een pc met gelijkwaardig scherm en je bent hetzelfde of meer kwijt. Voor mij alleen nog apple. snel en betrouwbaar.

 9. Henk van Ommen zegt:

  Het geluid van de speakers van mijn laptop (MSI) is hard, maar het geluid dat uit de hoofdtelefoon-aansluiting komt is veel te zacht; hoe los ik dit op?

 10. Martina-online zegt:

  zeer interessant, bedankt

 11. Cedric Claes zegt:

  De topic is al redelijk oud, maar ik wil toch ook mijn mening kwijt. Apple is gewoon kwalitatief beter dan de meeste PC’s. Als een Mac draait, is er maar 1 proces aan het draaien, waardoor er veel meer RAM overblijft voor je software. Zet de gemiddelde PC aan, en er zijn wel 100 processen bezig om de boel draaiend te houden.. en als er dan eentje blokkeert, dan loopt de PC meestal vast.. Een nieuwe Windows PC heeft tegenwoordig minstens 3GB RAM om wat snel en stabiel te draaien. Eender welke Apple met 2GB draait al sneller en betrouwbaarder! En wat de prijzen betreft.. om de vergelijking naar PC gebruikers door te trekken: koop een Acer computer of een IBM en het verschil is ook 500€. Dat verschil is 80% het kwaliteitsverschil van de onderdelen. Die 20% voor het design en de merknaam neem ik er graag bij! Maar aangezien alle Apple’s nu ook Pentium procesoren gebruiken, zal er toch ook iets goed in de meeste PC’s zitten 🙂

Reageer: