RSS

PC markt in 2010 weer naar herstel

Geplaatst op maandag, 9 maart, 2009 - door

Overige

laptop_moneyOok de PC en dus Laptop markt heeft veel verliezen geleden tijdens de huidige economische crisis. Toch is er eindelijk goed nieuws voor notebookfabrikanten; Volgens het analistenbureau IDC trekt de computermarkt in 2010 weer aan.

De zwaarste klappen zullen in de eerste helft van 2009 vallen. IDC verwacht dat de verkoop van pc’s gedurende deze periode met 8 procent zal dalen. Echter, in de tweede helft van het jaar zal de verkoop iets herstellen. Hierdoor zal de daling voor heel 2009 uitkomen op een “schamele” 4,5 procent. Het is dus niet te verwachten dat er (veel) computerfabrikanten zullen omvallen door de crisis. Voor de notebookmarkt valt de schade volgens het onderzoek helemaal mee; door de komst van netbooks en toenemende vraag naar notebooks zal er zelf een stijging ontstaan van 4,7%.

In totaal zullen er volgens IDC ongeveer 282 miljoen pc’s worden verkocht in 2009. In 2008 kwam dit aantal nog uit op 295 miljoen. Onderzoeksmanager David Daoud noemt de toenemende werkloosheid en de (daarbijhorende) dalende consumentenuitgaven als belangrijkste oorzaken voor de terugval. Daoud verwacht dat veel consumenten tot 2010 wachten met het kopen van een nieuwe pc of het upgraden van hun oude pc. Om die reden zal de verkoop van pc’s in 2010 toenemen tot 300 miljoen stuks.

Daoud benadrukte bij de presentatie van bovenstaande cijfers nog eens dat het aandeel van netbooks op de notebookmarkt de komende jaren verder zal toenemen.

Economische crisis, IDC, Kredietcrisis, Netbooks, Onderzoek

Reageer: