RSS

Doorbraak laptop-accu; opladen in seconden!

Geplaatst op vrijdag, 13 maart, 2009 - door

Overige

Sinds jaar en dag werken de laptops zoals wij deze kennen op een lithium-ion batterij. Inderdaad, dezelfde batterijtechniek die in mobieltjes wordt gebruikt. Op zich geen probleem, werkt goed, maar nog belangrijker: In de behoefte van de huidige wensen kan goed worden voorzien. Maar natuurlijk ontwikkelen fabrikanten dor en vandaag ontvingen we een persbericht van MIT waardoor wij begonnen te waterbekken. De kop van het persbericht: “MIT breakthrough promises lighter, fast-charging batteries”.

mit-doorbraak-accu-techniek

Snel lezen dus dat bericht, en inderdaad hoor; er is een nieuwe doorbraak als het gaat om lithium-ion accu’s. Door dezelfde techniek op een andere manier toe te passen in de accu worden de prestaties vele malen hoger. Op dit moment werkt een laptop/notebook/netbook accu door middel van cell-indelingen, hoe meer cellen hoe meer energiecapaciteit, hoe langer je met één accu kunt werken. Deze technieken zijn dus bekend en ook goed verkrijgbaar. Maar, met de nieuwe ontwikkelingen van MIT worden batterijen zo aangepast dat ze binnen enkele seconden kunnen worden opgeladen, maar ook veel lichter zijn.

Deze nieuwe techniek heeft alles te maken met de snelheid waarmee energie kan binnentreden in accu’s. Op dit moment gaat dat via één ingang naar de verschillende cellen; vergelijk het met een verstuiver, je stopt er iets kleins in wat verstuifd word en na lange tijd op de goede plekken terecht komt. Met de nieuwe techniek wordt er meer een trechter-idee bereikt. Door het gebruik van mini-tunnels in de accu komt de stroom direct op de plaats waar het zijn moet en kan de accu tot maar liefst 10.000x zo snel worden opgeladen!

Laten we de release van deze uitvinding in de eerste laptops afwachten. Wij van de redactie zien vooral mogelijkheden in de autobranche. Immers worden elektrische auto’s ook aangedreven door lithium-ion accu’s.

Batterijtechnie, Doorbraak, Fast-charging, Laptop accu, Lithium-ion, Mini laptop, Mobiele telefoon accu, Netbook-accu

Reageer: