RSS

Mac stort in: 17% minder verkocht

Geplaatst op donderdag, 19 maart, 2009 - door

Apple

apple_criseDat het slecht gaat met de computerbranche, dat wisten we al. Maar vandaag kwam het laatste nieuws van Apple naar buiten, en dat nieuws was nog veel somberder als een maand geleden. Verloor Apple met de Mac in januari nog 5% verkopen, in februari is de verkoop verder ingestort met wel 17% ten opzicht van diezelfde maand een jaar geleden.

Apple geeft nu al aan dat zij een dramatisch jaar tegemoet gaat. Analisten van het bedrijf berekenden de verliescijfers nu al voor 22% verlies voor het jaar 2009. Het bedrijf hoeft echter nog niet voor haar toekomst te vrezen; “De recessie is tijdelijk, en mensen grijpen nu eenmaal naar goedkopere alternatieven”, aldus een woordvoerder van Apple International.

Eerder deze maand berichtten we al dat Apple veel hogere prijzen hanteert dan andere computerfabrikanten. Dit lijkt de directe oorzaak te zijn van de grote verliezen van Apple. In tijden van een recessie als deze grijpen mensen sneller naar een alternatief. Waar Apple voor een MacBook 1000 euro vraagt, zijn consumenten bij de concurrent voor hetzelfde waar maar 500 euro kwijt. Functionaliteit lijkt in deze recessie dus belangrijker als uitstraling. Maar, laten we vooral niet vergeten dat er nog steeds een grote markt overblijft. Echter vragen wij ons af of Apple zich niet de hemel inprijst; met de nieuwe Amando van Dell is er voor het eerst een échte concurrent voor de Macbook van Apple. Wie weet verliest Apple dit jaar nog veel meer potiëntele klanten als dat zij voorspelt.

Amando, Apple aandelen, Dramatisch jaar, Economische crisis, Goedkopere alternatieven, Hogere prijzen, Mac verlies, Macbook, Rode cijfers, Verkoop zakt

3 reacties op dit bericht

  1. Hahaha zegt:

    Welke computerfirma kwam met goede halfjaarcijfers? Het lijkt erop dat *de schrijver* een Apple-basher tegen beter weten in is… Nou ja moet-ie zelf weten.

  2. Bheijns zegt:

    Hi Hahaha, Jahoor je hebt inderdaad gelijk dat Apple goede halfjaarcijfers heeft getoond; maar dit omvat Apple waaronder ook de zeer goed verkochte iPhone. De Mac’s (een subdivisie van Apple) verkochten wél 17% minder goed. Laptop-info.nl is een onafhankelijke informatieve website over laptops en dus ben ik, en zijn ook andere auteurs geen Apple-basher. Wij kijken enkel naar de persberichten die ons bereiken en reageren hier scherp op. Het is nu eenmaal een feit dat er 17% minder is verkocht.

  3. SJhonny zegt:

    nja, maar toch … even geleden las ik nog (3 maanden terug ofzo) dat het markt aandeel van apple gegroeid was met één procent (2008 vs. 2009) dusja … en de andere bedrijven dan? en 17 procent … is dat in omzet, winst, producten … je bent mss onafhankelijk maar de informatie is alles behalve volledig en objectief 😉

Reageer: