RSS

Microsoft marktleider netbooks

Geplaatst op zaterdag, 28 maart, 2009 - door

Lenovo, Microsoft

linux-ubuntu-netbook-remixNetbooks worden nog steeds heel goed verkocht, en op dit moment draait zo’n beetje de hele computerbranche op deze kleine krachtpatsertjes. Ze zijn natuurlijk ideaal die mini-laptops omdat je ze gemakkelijk overal mee naar toe kan nemen; en ze meer dan goed genoeg zijn voor de doorsnee computergebruiker. Maar natuurlijk is ook de prijs zeer aantrekkelijk; je hebt al een netbook voor 200 euro!

Netbooks moeten natuurlijk ook geleverd worden met een besturingssysteem en aangezien Google’s Android nog niet op de markt is, is dat vrijwel altijd een Linux of Microsoft Windows distributie. Het Amerikaanse NPD Group heeft eens onderzocht wie nu de marktleider is op het gebied van besturingssystemen (OS) op netbooks. En wat blijkt; ook op deze markt is Microsoft Windows oppermachtig met maar liefst een marktaandeel van 90%. Gevolgd door Linux met de overige 10% lijken er maar twee spelers op de markt te zijn. Maar zoals gezegd is Google met haar netbook versie van Android hard aan de weg aan het timmeren. Volgend jaar kunnen bovenstaande cijfers dus wel eens heel anders uitpakken.

Toch gaf Google gisteren aan terughoudend te zijn met een laptop-versie van Android. Daarnaast heeft Google ook nog nooit officieel bevestigd dat er een dergelijke versie op de markt komt. Linux ziet haar kansen groeien door de komst van Windows 7 aan het einde van dit jaar; “De prijzen van Windows netbooks zullen dan gigantisch stijgen”, aldus een zegsman van Linux.

Volgens ons is de keuze niet zo moeilijk; Linux biedt tegenwoordig dezelfde functies als Windows en is respectievelijk gratis te verkrijgen. De goedkoopste Windows-versie (XP Home) kost je direct € 75,- en is dus vaak al verrekend in de prijs van een mini-notebook.

Besturingssysteem netbook, Computergebruiker, EEE pc, Goedkope laptop, Google Android laptop, Kleine krachtpatser, Linux netbook, Linux of Windows, Marktaandeel, Microsoft netbook, Mini laptop, Mini-netbook, NPD Group, OS, Windows 7, Windows netbook, XP home

Reageer: