RSS

Laptop kopen

Ben je van plan een nieuwe laptop te kopen? Op deze pagina vind je informatie die je kan helpen bij het maken van juiste aankoop.

Wat voor laptop moet ik kopen?

Laptops zijn er in verschillende soorten en maten. Een daar van is de netbook. De kleinste soort laptop die lang niet zo snel is als een gewone laptop, maar waar je wel gewoon op kan internetten en zeer makkelijk mee te nemen is. Meestal hebben ze een klein 10,1 of 11,6 inch beeldscherm en een bijvoorbeeld een Intel Atom processor, die specifiek gemaakt is voor de kleinere laptops of zelfs smartphones.

Als je meer rekenkracht nodig hebt, maar toch een kleinere laptop wilt kan een ultrabook uitkomst bieden. Het is een concept dat bedacht is door Intel en heeft veel weg van de bekende MacBook Air. Een ultrabook is kleiner dan een gewone laptop, maar bied toch goede prestaties zonder veel stroom te gebruiken. Dit komt onder andere door een samenhang van energiezuinige componenten. Een SSD harde schijf bijvoorbeeld, die niet alleen veel energiezuiger is vergeleken een gewone harde schijf, maar is ook nog eens sneller en veel weerbaarder is tegen bewegingen en stoten.

Naast de ultrabook is er ook nog de hybride tablet-laptop. Bij dit type laptop kan je bijvoorbeeld het toetsenbord achter wegschuiven of zelfs geheel ontkoppelen. Erg handig als je niet kan kiezen tussen een laptop en een tablet. De meeste zijn qua prijs vergelijkbaar met ultrabooks.

Normaal formaat

Als je op zoekt bent naar een iets grotere laptop kom al snel aan bij het gebruikelijke 15,6 inch formaat. Dit formaat kan qua prijs en prestaties erg variëren. Zo heb je voor rond de 400 euro al eentje met bijvoorbeeld een Intel Celeron processor. Aan de andere kant heb je ze ook voor 2000 euro of meer met een snelle Intel Core i7 processor, een snelle videokaart en bijvoorbeeld een Blu-ray speler/brander.

Welk merk moet ik nemen?

Elk merk heeft zo zijn voor en nadelen. Acer bijvoorbeeld is een prijsvechter, terwijl Apple vooral de high-end markt bedient. Sommige mensen hebben een positief of juist een negatief oordeel over een bepaald merk. Toch is het moeilijk om een definitief oordeel te vellen. Niet alleen omdat veel van de onderdelen uit de zelfde fabrieken komen, maar ook omdat de prijs van de laptop en de leeftijd van de productielijn veel meer van invloed zijn.

Vergelijk de laptop die je wilt kopen

Het is niet aan te raden om direct een laptop te kopen die je wel aanspreekt. Zoek naar alternatieven en vergelijk de specificaties die voor jou belangrijk zijn. Bij sommige webwinkels en bij bijna alle vergelijkingssites is het mogelijk om verschillende producten op basis van de technische specificaties te vergelijken. Daarnaast loont het natuurlijk ook om de prijzen van de winkels te vergelijken, al is het net zo belangrijk om te kijken of de service na de aankoop net zo aantrekkelijk is als de prijs.

Kijk ook naar de garantievoorwaarden van zowel de fabrikant als de webwinkel en let goed op dat je niet gaat betalen voor garantie waar je al recht op hebt. Bekijk de support pagina voor meer informatie over de rechten die je hebt wat de garantie betreft. Let ook op de voorwaarden van verzekeringen die soms worden aangeboden, aangezien deze niet altijd even waardevol zijn.

Waar moet ik mijn laptop kopen?

Voor een overzicht van bekende webwinkels die laptops verkopen kan je een kijkje nemen op deze pagina, of bezoek laptops-vergelijken.nl, waar je meer dan 1000 laptops kan vergelijken.