RSS

Laptops

Een laptop (soms ook wel notebook of notepad genoemd) is een draagbare computer die vooral bedoelt is voor mensen die op verschillende plekken werken, bijvoorbeeld studenten of zakenlieden. Tegenwoordig zijn laptops een stuk betaalbaarder, waardoor ze een serieus alternatief vormen voor desktop computers, ook voor diegene die niet hun computer op meerdere locaties wilt gebruiken. Onderzoekers verwachten dan ook dat er binnenkort meer laptops dan desktops zullen worden verkocht.

Voor- en nadelen

Voordelen

  • Laptops zijn makkelijk mee te nemen en nemen weinig ruimte in beslag.
  • Geen warboel aan kabels.
  • Bij stroomuitval gaan er geen gegevens verloren en kan je gewoon doorwerken.

Nadelen

  • Reparaties buiten de garantie zijn meestal erg duur.
  • Veel laptop onderdelen zijn niet te vervangen.
  • Laptop onderdelen die wel te vervangen zijn (bijvoorbeeld de hardeschijf of het werkgeheugen) zijn duurder.

Laptop soorten

De desktop vervanger

Desktop vervangers zijn de zwaardere laptop modellen en vormen een alternatief voor desktop computer die gebruikt wordt voor foto- en videobewerking of bijvoorbeeld om veeleisende games mee te spelen. Desktop replacement modellen hebben vaak een groot lcd scherm en zijn uitgerust met snellere onderdelen. Hierdoor weegt de laptop zwaarder en zal de accu minder lang mee gaan, waardoor ze minder geschikt zijn om onderweg te gebruiken.

Ultradraagbaar

Bij Ultradraagbare laptops (ultraportable laptops) is mobiliteit het uitgangspunt. Ze zijn kleiner en lichter waardoor ze makkelijker mee te nemen zijn. Ook zijn ze ideaal om onderweg te gebruiken, niet alleen omdat ze kleiner zijn, maar ook omdat de accu langer meegaat.

Ultrabooks

Ultrabooks zijn laptops die dunner en lichter zijn dan traditionele ultradraagbare laptops, maar toch net zo goed presteren. Ultrabooks moeten een goedkoper alternatief vormen voor de MacBook Air.

Subnotebook

Subnotebooks is een term die gebruikt wordt voor het beschrijven van laptops die kleiner zijn dan de traditionele laptop. Meestal hebben zij 6,4 tot 13,3 inch beeldscherm. De term subnotebook wordt vaak gebruikt voor de kleinere laptops die Windows en Linux kunnen draaien in plaats van gespecialiseerde software zoals Windows CE, Palm OS of Internet Tablet OS.

Netbook (internet laptop/notebook)

Een nieuwe subgroep van de traditionele laptop. Intel introduceerde de term in begin 2008. Netbooks zijn kleine compacte laptops die bedoelt zijn voor internetten en tekstverwerken.

Ruggedized laptops

Ruggedized laptops zijn speciaal ontworpen voor gebruik in een ruige omgeving. De behuizing is veel sterker en ze kunnen beter tegen heftige vibraties, hitte en vocht. Ruggedized laptops worden bijvoorbeeld gebruikt in ziekenhuizen, het leger en in de bouw.

Laptop onderdelen

Laptops zijn meestal uitgerust met laptop specifieke processors, chipsets, harde schijven en video- en geluidskaarten. De video- en geluidskaarten worden meestal geïntegreerd op het moederbord.

Harde schijf
Laptops hebben meestal ook een 2,5 inch harde schijf (i.p.v. van 3,5 inch), die in de meeste gevallen 9,5 mm hoog is. In het onderstaande filmpje zie je het verschil tussen een laptop harde schijf en een desktop harde schijf.

Processor

Er is een grote assortiment aan laptop specifieke processors verkrijgbaar van zowel Intel als AMD. Over het algemeen zijn laptop processors minder krachtig dan hun desktop tegenhangers, door de noodzaak om zuinig om te gaan met energie en hitteverspreiden te voorkomen.

Overzicht van bekende mobiele processors

Processor Datum
Intel
Intel Celeron Dual-Core 2008
Intel Atom 2008
Intel Pentium Dual-Core 2007
Intel Core 2 Duo 2006
Intel Celeron M 2004
Intel Pentium M 2003
AMD
AMD Athlon 64 X2 2007
AMD Turion 64 X2 2006
AMD Mobile Sempron 2004

Accu
De meeste nieuwe laptop modellen zijn uitgevoerd met een Lithium-ion polymer accu (de opvolger van de Lithium-ion accu). Afhankelijk van het type laptop gaat de accu 2 tot 5 uur mee bij licht gebruik. Er zijn echter ook subnotebooks die veel langer mee gaan, soms tot wel 19 uur.

Bij een Lithium-ion accu treed geen zogenaamd ‘geheugeneffect’ op. Dit was enkel het geval bij nikkel-metaalhydride accu’s. Een niet-lege Lithium-ion accu kan dus gewoon worden opgeladen.

USB & Firewire

Laptops hebben meestal 2 of meerdere USB poorten, waarmee je makkelijk randapparatuur (printer, scanner etc.) kan aansluiten. Ook is er meestal een Firewire aansluiting. Een Firewire verbinding is in de meeste gevallen sneller doordat het achterliggende protocol efficiënter is, waardoor het ideaal is voor randapparatuur waarbij de snelheid van de gegevensoverdracht belangrijk is (digitale camera, hardeschijf etc).

Andere pagina’s:

Geschiedenis
Laptop merken