RSS

Geschiedenis

In de tijd dat de laptop computer technisch niet mogelijk was om te maken werden er toch concepten in die richting uitgebracht. Een daarvan is de Dynabook van Alan Kay die in de beginjaren 70 werd ontwikkeld bij Xerox PARC. Deze computer was vooral ontworpen om kinderen toegang te geven tot digitale media. Toen Microsoft met zijn tablet PC uitkwam werd Alan Kay geciteerd als zeggende: “Microsoft’s Tablet PC is de eerste Dynabook-achtige computer goed genoeg om te bekritiseren”.

In 1967 kwam Xerox PARC weer met een prototype; de Xerox NoteTaker, die vele zien als de eerste draagbare computer. Van de Xerox NoteTaker werden slechts 10 exemplaren gemaakt.

’80 tot ’90

In 1981 kwam de Osborne 1 uit. De Osborne 1 was de eerste commercieel beschikbare mobiele computer en was geïnspireerd op de Xerox NoteTaker. Deze zeer grote computer had een kleine 5 inch beeldscherm en gebruikte CP/M als besturingssysteem.

De Amerikaanse computerfabrikant Kaypro introduceerde in 1982 de Kaypro II. De Kaypro II gebruikte ook CP/M als besturingssysteem, maar had wel een 2 keer zo groot beeldscherm.

In 1983 kwam Compaq met de Compaq Portable. De Compaq Portable gebruikte MS-DOS als besturingssysteem en was tevens de eerste niet door IBM geproduceerde computer die IBM PC compatible was. Compaq verkocht in het eerste jaar 53.000 stuks van de 12.5 kg zware computer.

De eerste computer die echt op een laptop leek was de GRiD Compass 1101 die ontworpen was door Bill Moggridge en in 1982 gelanceerd werd. De GRiD Compass 1101 gebruikte batterijen en had een 320×200 pixel beeldscherm en ging over de toonbank voor 8.000 tot wel 10.000 dollar.

In 1983 werd de Gavilan SC geïntroduceerd, die mogelijk gezien kan worden als de eerste laptop. De Gavilan SC was uitgerust met een touchpad-achtige besturing, had een lcd-scherm en kon ook aangesloten worden aan een printer. In 1983 werd ook de Kyocera Kyotronic 85 geintroduceerd. De Kyocera Kyotronic 85 was ontworpen door Kyocera en verkocht een stuk beter. De opvolger, de Kaypro 2000, werd in 1995 geïntroduceerd en was volledig IBM-compatible.

Aan het einde van de jaren 80 werden laptops vooral populair onder zakenlieden. De COMPAQ SLT286, geïntroduceerd in 1988, was de eerste laptop op batterijen uitgerust met een interne harde schijf en een VGA beeldscherm. De jaren daarop zijn er verschillende andere licht-gewicht laptops uitgebracht. De in 1989 introduceerde NEC UltraLite bijvoorbeeld, woog slechts iets meer dan 2 kilo.

1995 was een belangrijk jaar voor de geschiedenis van de laptop. In augustus introduceerde Microsoft namelijk Windows 95, dat het stroom beheer (power management) van de bios naar het besturingssysteem bracht.

Vanaf ’90

Naarmate de technologie verder ontwikkelde werden laptops steeds populairder. Veel van de nieuwe technologieën werd dan ook snel toegepast, waardoor de bruikbaarheid en snelheid van laptops toenam.

Technologieën die ontwikkeld en toegepast werden is de jaren 90:

  • Verbeterde batterijen (Lithium-ion)
  • Laptop specifieke processors werden steeds energie zuiniger.
  • Verbeterde LCD schermen (Active-matrix LCD), die steeds scherper, groter en qua response time en resolutie beter werden.