RSS

Mobiel internet

Mobiel internet: waar op te letten?

Het belgedrag van Nederlanders is de afgelopen jaren sterk veranderd, vooral sinds de smartphone zijn intrede heeft gedaan. Belminuten worden steeds minder belangrijk, terwijl de databundels alleen maar groter worden en de internetsnelheid toeneemt. Niet alleen de opkomst van de smartphone heeft tot de toegenomen vraag naar mobiel internet geleid, maar ook de populariteit van de tablet. Thuis kun je natuurlijk gewoon gebruik maken van je wifi-verbinding, maar veel gebruikers nemen hun tablet tegenwoordig ook mee in de trein of naar het park. Maar waar moet je (naast de kosten) nu precies allemaal op letten wanneer je een mobiele internetbundel voor je smartphone of tablet aanschaft?

Prepaid of toch liever postpaid?

Vraag je allereerst af je liever een prepaid of postpaid abonnement wilt. Bij een prepaid abonnement koop je vooraf een hoeveelheid datategoed in, dat tijdens het internetten kan worden verbruikt. Bij een postpaid abonnement betaal je maandelijks een vast bedrag gedurende een vooraf bepaalde periode. Het voordeel van een postpaid abonnement zijn de lagere kosten en het feit dat je niet echt omkijken meer hebt naar je verbruik. Daar staat echter tegenover dat je niet de flexibiliteit van een prepaid abonnement hebt en je soms minder verbruikt dan waarvoor je betaalt. Ook verschillen de internetsnelheden tussen de verschillende abonnementsvormen bij sommige providers, zoek duit dus altijd goed uit!

Indien je kiest voor een postpaid abonnement, dan kun je kiezen voor een ‘los’ abonnement of voor een abonnement in combinatie met een tablet. Wanneer je gaat voor een combinatie met een tablet, dan betaal je de tablet eigenlijk in twee jaar af. Een los abonnement is eigenlijk een sim only abonnement, je dient de tablet in één keer te betalen maar bent op de lange termijn vaak wel iets goedkoper uit.

Datalimiet en fair use policy

Onder de datalimiet verstaan het maximaal aantal MB’s dat je per week of maand mag downloaden. Wanneer je veel gebruik denkt te gaan maken van mobiel internet (bijvoorbeeld doordat je veel films en muziek streamt), kies dan voor een hoog datalimiet. Gebruik je het mobiele internet daarentegen alleen om af en toe de krant te lezen en je mail te ontvangen, ga dan voor een kleinere databundel. Sommige providers bieden ook mobiel internet aan zonder datalimiet, houd er alleen wel rekening mee dat zij een ‘fair use policy’ hanteren: wanneer je dataverbruik significant afwijkt van dat van andere klanten, dan kun je een waarschuwing krijgen.

Snelheid

Over het algemeen kunnen we stellen dat de snelheid van de databundel toeneemt naarmate de omvang van de databundel stijgt. De snelheid is vooral van belang wanneer je geregeld filmpjes op je tablet wilt kijken of muziek wilt streamen, maar ook voor het voeren van videogesprekken (bijvoorbeeld via Skype) heb je een snelle internetverbinding nodig. Vaak zie je overigens dat de snelheid van de databundel sterk wordt terug gebracht wanneer je over de bundel heengaat, houd hier dus rekening mee.