RSS

Crapware

Ongewenste software dat standaard wordt meegeleverd bij nieuwe pc’s en laptops. Het is een manier voor fabrikanten om de prijs te drukken, maar voor gebruikers is het vooral irritant. Het opstarten duurt langer, je krijgt ongewenste notificaties en zowel de desktop als het startmenu wordt vervuild door programma’s die je waarschijnlijk nooit gaat gebruiken.

Met de volgende stappen kan je makkelijk jouw (nieuwe) computer sneller maken door ongewenste software volledig te verwijderen en er voor te zorgen dat minder programma’s laden tijden het opstarten.

CCleaner

Download CCleaner. Deselecteer tijdens de installatie wel de optie “Voeg CCleaner Yahoo! Toolbar toe”. Het heeft weinig nut of nog meer crapware te installeren (inderdaad, het is een beetje ironisch).

Start het programma op en klik op het “gereedschap” icoontje. Als het goed is krijg je een overzicht te zien van programma’s die geïnstalleerd zijn.

Verwijder ongewenste software

Nu kan je beginnen met het verwijderen van ongewenste software. In de meeste gevallen zie je al aan de naam of je het kan verwijderen of niet.

Wanneer “trail” in de naam voorkomt kan je het direct verwijderen. Wanneer “driver” in de naam voorkomt kan het programma beter laten staan. Als je het niet zeker weet start dan eerst het programma.

Als Norton of McAfee in het lijstje staat is het aan te raden om deze te verwijderen, om volgens later AVG te installeren. AVG is namelijk een stuk sneller en bovendien gratis. Doe dit wel als laatst, want je moet dan opnieuw opstarten.

Opschonen

Nadat de computer opnieuw is opgestart ga je opnieuw naar CCleaner. Klik deze keer op “Register” en vervolgens op “Scan naar problemen”. Na het scannen klik je op “Herstel geselecteerde problemen” om alle “referenties” naar programma’s die nu niet meer bestaan te verwijderen. Dezelfde stappen kan je ook herhalen bij “Cleaner”, waarmee je verschillende soorten tijdelijke bestanden verwijdert.

Sneller opstarten met Autoruns

Download en installeer Autoruns. Start het programma. Klik nadat het klaar is met scannen op “Options” en vervolgens op “Hide Microsoft Entries”. Druk vervolgens op F5 om de lijst opnieuw te laden.

Nu heb je een lijst voor je met programma’s die worden uitgevoerd tijdens het opstarten. Het is aan jouw om uit te zoeken wat je kan verwijderen om er voor te zorgen dat je computer sneller opstart. In theorie zou je alles kunnen verwijderen, maar in de praktijk levert dit vaak problemen op. Programma’s met ‘Helpers’, ‘Launch’, ‘Manager’ of ‘Panel’ in de naam kan je meestal probleemloos verwijderen. Hetzelfde geld ook wanneer de naam van een programma dat je al hebt verwijderd met CCleaner er in voorkomt.

Als je het niet zeker weet klik dan met de rechtermuisknop op de naam en volgens op “Search online”. Meestal vind je dan informatie over wat het programma is en of je het veilig kan verwijderen.

Handige software

Nu alle ongewenste software verwijdert is kan beginnen met het installeren van gewenste software. Bijvoorbeeld AVG Anti-Virus, een anti-virus programma dat gratis en bovendien sneller is dan Norton of McAfee. Foxit Reader is ook een handig programmaatje om PDF bestanden mee te lezen en is net als AVG sneller dan zijn concurrent (in dit geval Adobe Reader). Kijk voor meer software tips op de Software pagina.